3.1

En flot krop er ikke nødvendigvis en sund krop, ligesom en slank krop ikke nødvendigvis er en sund krop. Det er paradoksalt at det æstetiske element for de fleste lader til at være det førsteprioritet, efterfuldt af deres sundhed længere nede af listen.

I Danmark er hjertekarsygdomme den hyppigste dødsårsag næst efter kræft. På grund af inaktiv livsstil og dårlige kostvaner er der ikke udsigt til at den statestik bliver markant forbedret i de kommende år. Heldigvis er disse sygdomme i vid udstrækning mulige at forebygge igennem konditionstræning og en i øvrig aktiv livsstil.

Problemet med at mange prioriterer vægttræningen over konditionstræning er at vægttræning ikke har samme forebyggende effekt på hjertet. Det ser endda ud til at ensidig tung styrketræning kan have den modsatte effekt. Det skal dog ikke få dig til at droppe vægtene, men blot overveje at indsætte et minimum af hård kredsløbstræning i dit program. Det er desværre ikke nok at lave cirkeltræning eller lignende, da det ikke har samme gavnlige effekt på kredsløbet som roning eller løb.

Hos Randløv & Boesen tager vi altid udgangspunkt i kundens målsætning, uanset om det er fedttab, muskelvækst, præstationsfremme eller andet, men vi gør også meget ud af at tage hånd om kundens sundhed samtidig. Specielt ved større fedttab er konditionstræning en prioritet, da hjertet hos disse mennesker har været under stor belastning længe. At en forbedret kondition samtidig markant forbedrer muligheden for fedttab på grund af en forbedret arbejdsevne er bare en stort plus.

Der er mange måder at forbedre konditionen på. For den utrænede kan daglige gåturer med lav intensitet gøre meget, men hvis tiden er begrænset må der hårdere midler til værks.

Vi benytter os af forskellige former for intervaltræning på romaskine eller cykel (for at mindske skadesrisikoen), ofte med kontrol af pulsen for at sikre os at der arbejdes med tilstrækkelig høj intensitet. Forbedring sikres ved at teste kondital (iltoptagelse).

Kredsløbstræningsprincipper:
Træn med høj puls (85-100% af din max. puls).
Hav pulsen oppe i mindst 10 minutter samlet per træningspas.
Benyt roning, cykling, løb eller lignende.
Træn dit kredsløb mindst 3 gange om ugen.